Jak zwiększyć ilość terpenów w marihuanie? Jeśli twoje podstawowe warunki uprawy są poprawne, powinieneś już osiągać dobry poziom terpenów w swoich plonach. Istnieje jednak kilka dodatkowych kroków, które można wykonać, aby jeszcze bardziej zmaksymalizować ilość terpenów. Rzućmy okiem na niektóre z nich.
Wilgotność na niskim poziomie
Wspominaliśmy już o stresowaniu roślin przez przycinanie i utrzymywaniu wilgotności na bardzo niskim poziomie. Ale jak inaczej można stresować rośliny, aby wyprodukowały więcej terpenów?
Możemy zmniejszyć wilgotność bezpośrednio albo przez zwiększenie temperatury pomieszczenia albo stosując osuszacz. Ale możemy również zmniejszyć ilość wody, którą zasilamy rośliny! Takie postępowanie przyczyni się do obniżenia ogólnej wilgotności, a także spowoduje, że korzenie będą rosnąć głębiej w poszukiwaniu wody.
Ten kontrolowany stres jest stosowany w uprawie winorośli do produkcji wina. Winiarze uważają, że powoduje on bogatsze, głębsze smaki wina, ponieważ korzenie lepiej wykorzystują związki dostępne w glebie. Jest to niebezpieczne balansowanie – jeśli korzenie staną się zbyt suche, roślina zwiędnie lub nawet umrze. Ale jeśli przeprowadzisz to prawidłowe, twoje rośliny mogą znacznie zwiększyć produkcję terpenu i kannabinoidów.
Rodzaje oświetlenia
Niektóre rodzaje oświetlenia mogą powodować wzrost produkcji terpenów. W szczególności, niektóre wysokiej jakości diody LED mogą mieć związek z wyższą produkcją terpenów. Częściowym wyjaśnieniem jest fakt, że oświetlenie LED może prowadzić do niższych temperatur w pomieszczeniu. Oświetlenie tradycyjne może powodować wzrost temperatury pomieszczenia, co wymaga kosztownej klimatyzacji do chłodzenia powietrza.
Oświetlenie LED pozwala również na manipulowanie spektrum światła, które otrzymuje roślina. Jeśli poprawisz równowagę czerwonego i niebieskiego światła, może to wpłynąć na zwiększenie produkcji terpenów.
Przeprowadzono tylko jedno lub dwa badania na temat wpływu spektrum światła LED na produkcję terpenu. Dlatego też wciąż pozostaje wiele wątpliwości na ten temat. Jedno z badań wykazało, że proporcja czerwono-niebieskiego światła w stosunku 80:20 była lepsza dla produkcji terpenów niż stosunek 60:40. Jednak te badania dotyczyły chryzantem.
Co najmniej jeden producent LED sugeruje zmianę stosunku światła czerwonego na niebieskie z 80:20 na 70:30, a nawet 60:40 w ciągu ostatnich dwóch tygodni kwitnienia roślin, aby umożliwić błękitnemu światłu maksymalne pobudzenie produkcji terpenów.
Światło bez czerwieni
W innym badaniu przeprowadzonym przez producenta lamp LED wykryto coś potencjalnie bardzo interesującego dla użytkowników LED. Firma Lumigrow stwierdziła, że traktowanie konopi indyjskich światłem „bez czerwonego” przez ostatnie trzy dni kwitnienia może „zwiększyć poziomy terpenów w konopiach dla większości badanych szczepów”. Badane szczepy to Chocolope, J1, OG18 i Reserva.
Inną możliwością do rozważenia jest zastosowanie oświetlenia LED, które zawiera również diody emitujące promieniowanie UV lub uzupełnienie innych źródeł światła dodatkowym promieniowaniem UV. Promieniowanie UV pobudza wytwarzanie olejków eterycznych w różnych roślinach. Chociaż ilość przeprowadzonych badań na ten temat jest zbyt mała.
Manipulowanie czasem zmierzchu
Manipulowanie spektrum i intensywnością światła w określonych momentach może być jednym z najbardziej zaawansowanych sposobów zwiększenia produkcji terpenów. Naukowcy wykazali, że pewne wrażliwe na światło pigmenty mają kluczowe znaczenie dla różnych procesów wzrostu. Pigmenty wymagają określonych długości fali światła, aby aktywować te procesy.
Zmierzch zachodzi etapami i stopniowo staje się bardziej „niebieski”, aż do całkowitej ciemności. Najwcześniejszy etap zmierzchu jest bardziej czerwony. Późniejsze etapy zmierzchu charakteryzują się głównie niebieskim światłem i dalekim czerwonym światłem oraz niską intensywnością światła. Okresy zmierzchu i świtu różnią się w zależności od kąta padania promieni słonecznych na Ziemię, a ich długość jest bardzo różna na różnych szerokościach geograficznych.
Odtworzenie okresu zmierzchu poprzez dostrojenie lamp LED może zapewnić jeszcze jeden sposób na zmaksymalizowanie produkcji terpenów przez rośliny. Można nawet spróbować naśladować zmierzch jaki występuje w regionie geograficznym, z którego pochodzą twoje rośliny! Hybrydowe szczepy marihuany są trudniejsze, ponieważ mogą mieć rodziców z różnych szerokości geograficznych, ale nadal można czerpać korzyści z przeciętnego średniego okresu zmierzchu.
Zmierzch i szerokość geograficzna
Na równiku zmierzch trwa około 20-23 minut, z niewielką zmiennością sezonową. Na szerokości geograficznej Himachal Pradesh w Indiach zmierzch trwa około 29 minut w czasie letniego przesilenia i 24 minut w jesienną równonoc. Na szerokości geograficznej północnego Kazachstanu, gdzie rosną konopie, zmierzch trwa 55 minut w czasie letniego przesilenia i 35 minut w czasie równonocy jesiennej.
W kluczowych porach roku, takich jak późne kwitnienie, zmierzch może być ważnym czynnikiem, którego większość hodowców uprawiających rośliny we wnętrzach nie bierze pod uwagę. Nadal musimy się dużo dowiedzieć o tym, jaki wpływ ma zmierzch i szerokość geograficzna na wzrost konopi – ale warto eksperymentować! Stopniowo zmieniaj czerwone światło na mieszankę niebieskiego i czerwieni aż do całkowitej ciemności, jednocześnie stopniowo zmniejszając ogólną intensywność światła.
Eksperymentuj z dłuższymi okresami zmierzchu podczas wzrostu i krótkim okresem na początku kwitnienia (najkrótszy czas zmierzchu to równonoc). Pozwól, aby okres zmierzchu stopniowo się wydłużał pod koniec kwitnienia.
Warstwa korzeniowa
Utrzymanie zdrowej warstwy korzeniowej ma kluczowe znaczenie. Opisane powyżej sposoby zapewnią, że produkcja terpenu będzie dobra – ale jakie ulepszenia możesz jeszcze wprowadzić, aby jeszcze bardziej zwiększyć produkcję terpenów?
Po pierwsze, możesz eksperymentować z dodawaniem cukrów do strefy korzeniowej, jak to standardowo czyni wielu hodowców. Niektórzy twierdzą, że cukry zwiększają procesów fotosyntetyczne, gdyż korzenie je wchłaniają. Ale nadal nie wiadomo, czy marihuana wchłania cukry bezpośrednio przez korzenie! Wiele gatunków roślin nie wchłania cukru przez korzenie, choć niektóre tak.
Inni twierdzą, że nie chodzi nawet o wchłanianie przez korzenie. Kiedy dodajesz cukry do strefy korzeniowej, żywią się nimi bakterie i grzyby żyjące w glebie. Gdy dostarczasz mikroorganizmom gleby mnóstwo cukru, ich populacje rosną i rozwijają się. Dzięki temu łatwiej przetwarzają one składniki odżywcze w formy łatwiej wchłaniane przez rośliny.
Mikroby, które zwiększają produkcję terpenów
Niektóre z drobnoustrojów mogą być szczególnie przydatne w zwiększaniu produkcji terpenów. Badanie z 2015 r. dotyczące pomidorów skierowane było na grzyby Rhizophagus i Beauveria bassiana. Wzbogacenie gleby tymi dwoma drobnoustrojami, samodzielnie lub w połączeniu, doprowadziło do zwiększonego poziomu monoterpenów i seskwiterpenów. W rzeczywistości istniały nawet nowe monoterpeny, których nie było w roślinach kontrolnych.
Istnieją różne komercyjne mieszanki cukru i węglowodanów, ale wielu hodowców po prostu dodaje do gleby melasę. Upewnij się, że rozpuściłeś ją w letniej wodzie, ponieważ inaczej melasa nie rozpuści się w odpowiedni sposób. Możesz dokarmiać glebę melasą co tydzień, zaczynając od początku wegetacji. Dzięki temu mikroorganizmy będą się dobrze rozwijać. Możesz kontynuować karmienie melasą do samego końca kwitnienia, łącznie z czasem spłukiwania.
Należy jednak zachować ostrożność podczas dodawania cukrów do strefy korzeniowej. Jeśli stężenie cukru jest zbyt wysokie, może to zakłócać zdolność korzeni do wchłaniania wody i składników odżywczych. Nie jest jasne, co dokładnie oznacza „zbyt wysokie” stężenie, ale większość hodowców stosuje około 1-2 ml melasy na litr wody, z dobrymi wynikami.
Kompostowe dodatki do gleby
Kompost to kolejny wspaniały sposób na wzbogacenie gleby w złożoną mieszankę mikroorganizmów, enzymów i mikroelementów. Często zawiera melasę, która zwiększa rozwój i reprodukcję bakterii. Dostępne są różne komercyjne mieszanki. Ale wielu ogrodników lubi tworzyć własny kompost.
Innym interesującym produktem jest mieszanka drobnoustrojów zaprojektowana w celu skuteczniejszego dostarczania składników odżywczych w celu zwiększenia produkcji terpenów. Uważa się, że wywołuje ona 150-500% wzrost produkcji terpenów, wykorzystując mieszankę 62 drobnoustrojów. Mieszanka zawiera także cząstki humusowe i szereg mikroelementów.
Mieszanki składników odżywczych
Istnieją różne komercyjne „wzmacniacze terpenowe”, chociaż wiele z nich to tylko mieszanki cukru, które można zrobić samodzielnie. Przyjrzyj się dokładnie temu, co jest w środku i wykonaj badania, zanim zdecydujesz się na jeden z tych produktów!
Jednym z produktów, który wykracza poza zwykłą mieszankę cukrów, jest Terpenez firmy Solis Tek. Jest to mieszanka „naturalnych prekursorów w połączeniu z organicznymi, identycznymi biologicznie, terpenami pochodzenia roślinnego”. Więc w zasadzie mieszanka ta karmi roślinę terpenami oraz pewnymi nieujawnionymi związkami, które najwyraźniej zwiększają naturalną produkcję terpenów. Nie jesteśmy pewni, ale z pewnością warto tego spróbować!
Z drugiej strony, istnieją różne sposoby, których można użyć do maksymalizacji produkcji terpenów. Jedną z możliwości jest zwiększenie poziomu siarki podczas kwitnienia. Związki siarki mogą mieć bardzo nieprzyjemny zapach przypominający zapach czosnku. Nie jest jasne, czy siarka ma jakikolwiek (jeśli w ogóle) związek z samymi terpenami. Melasa zawiera trochę siarki, co może częściowo wyjaśnić, dlaczego melasa może zwiększyć produkcję terpenów.
Innym możliwym ulepszeniem składników odżywczych jest zwiększenie stężenia wapnia – innego składnika odżywczego zawartego w melasie. Jedno z badań pokazuje, że wapń jest ściśle związany z produkcją terpenów przez chryzantemy. Wapń jest bardzo ważny dla złożonych procesów, które wpływają na zwalczanie szkodników w wielu roślinach. Jak wiemy, terpeny odgrywają zasadniczą rolę w ochronie przed szkodnikami!
Jeśli więc zaczniesz stosować się do wyżej wymienionych rad, prawdopodobnie uda Ci się osiągnąć zmaksymalizowany poziom terpenów w swoim produkcie końcowym.